Varsling i Springbrettet

I Springbrettet er vi opptatt av trivsel og et godt arbeidsmiljø for studentene. I den forbindelse oppfordres det til et godt ytringsklima. Det skal være rom for kritikk og mer uformelle samtaler både med HR-ansvarlig, verneombud og andre medlemmer. I situasjoner der dette ikke anses tilstrekkelig har vi også rutiner for varsling i Springbrettet. Det oppfordres til å bruke ordningen i tilfeller du tenker faller innenfor beskrivelsen nedenfor.

Hva kan man varsle om?

Du kan varsle dersom du opplever, observerer eller mistenker kritikkverdige forhold i Springbrettet.

Hva som regnes som “kritikkverdige forhold” defineres i Arbeidsmiljøloven § 2 A-1 (2). Denne definisjonen er ikke uttømmende, og hvis du kommer i en situasjon som ikke omfattes, oppfordrer vi deg likevel til å varsle.

Varsling kan skje anonymt eller ved fullt navn.

Rolleavklaring

Både HR-ansvarlig og Verneombud håndterer varslingssaker. Sakene behandles i hovedsak av begge to for å sikre best mulig håndtering. Både HR-ansvarlig og verneombud har taushetsplikt, jf. Springbrettets vedtekter.

Dersom HR-ansvarlig eller verneombudet har en slik rolle i saken at du ikke ønsker at vedkommende skal være en del av behandlingen, kan du velge å kun varsle en.

HR-ansvarlig er del av ledergruppen, og er valgt på Springbrettets generalforsamling. HR-ansvarlig har ansvar for å representere organisasjonen utad.

Verneombudet er valgt på Springbrettets generalforsamling, og fungerer som medlemmenes tillitsvalgt. Verneombudet er ikke del av ledergruppen.

Varslingsprosessen

Alle kan varsle skriftlig eller muntlig på egne eller andres vegne.

Muntlig varsel kan skje ved samtale med HR-ansvarlig eller verneombud, også per telefon. Telefonnumre til organisasjonens medlemmer finnes i medlemsregisteret på Google Disk.

Skriftlig varsel skjer via elektronisk skjema lengre ned på siden. Når du varsler gjennom elektronisk skjema vil det bli sendt til egne e-postadresser spesifikt opprettet for varsling. Varslet vil ikke komme på HR-ansvarlig eller Verneombudet sin personlige springbrett adresse.

Håndtering av saken blir avgjort i samråd med den som varsler. Dette gjelder uavhengig av alvorlighetsgrad.

Når du varsler kan du velge å gjøre det anonymt eller med fullt navn. Hvis du velger å varsle anonymt må du være klar over at disse varslene vil være vanskeligere å håndtere. Saken vil ikke bli kjent for flere enn det som er nødvendig for å behandle den.

I de fleste saker som omhandler kritikkverdige forhold vil den som anklages for noe ha rett til å vite om anklagen, samt få innsyn i saken og mulighet til å uttale seg.

Ved varsling skal det ikke være risiko for straff eller negative reaksjoner som direkte følge.

Alle varsler blir loggført og registrert. Det er bare den du varsler, og eventuelt de du ønsker å involvere, som vil ha tilgang til varslene.


Du trenger bare å besvare et av skjemaene.