Karriereveier innen humanitært arbeid og utvikling

Kan man gjøre karriere av frivillig arbeid?

De aller fleste studenter har hørt om Redd Barna og Røde Kors, og vet at de holder på med frivillig humanitært arbeid, men hva gjør egentlig alle de menneskene som jobber hos disse organisasjonene? For å finne ut av dette inviterte vi Malin Daviknes fra Redd Barna, Anica Samleit fra Røde Kors og Kristin Skjærseth som engasjert student, for å fortelle oss studenter hvilke karriereveier som finnes innen humanitært arbeid, og hvilken retning sektoren er på vei i.

Redd Barna

De fleste vet at humanitært arbeid ofte involverer mye frivillig arbeid, både i arbeidet her i Norge, men også som del av bistandsarbeidet deres i andre land. Redd Barna har flere prosjekter gående, hvor blant annet de i vinter prøver å få folk til å gi en donasjon som kan kjøpe en “gave som varmer” et barn gjennom vinteren, om det er varme sko, klær eller måltid. Kristin jobbet selv som frivillig for Redd Barna, og har bidratt til innsamlinger som dette, hvor et stort fokus også ligger på at 92,4% av middlene faktisk kommer helt frem til barnet du prøver å hjelpe, mens resten brukes på administrasjonen og for å skaffe nye inntekter. Denne administrasjonen er der Malin jobber, og hun kan jobbe med alt fra å rekruttere inn nye frivillige som Kristin, gjennomføre administrerende oppgaver som faktisk får pengene frem til de utsatte barna, og jobbe med nye kampanjer for å prøve å appellere til det norske folk for å få flere til å ville gi litt av sitt.

Røde Kors

Røde kors har enda flere lokale prosjekter for å hjelpe de man ikke alltid tenker på at kan trenge humanitær hjelp. De har en medlemmsmodell hvor du kan støtte dem med en sum som de bruker på å forsyne hjelpekorpset som kan delta i søk- og reddningsaksjoner, de kan hjelpe med mange forskjellige fritidstilbud for barn (inkl. skole/leksehjelp), de hjelper eldre og ensomme som ellers ikke hadde fått besøk og noen å snakke/være med, og de hjelper barnefamilier med lav inntekt til å få muligheten til ferietilbud de ellers ikke hadde fått. Anica fortalte oss litt om hvordan hjelpekorpset også bidrar med førstehjelpstrening og opplæring, spesielt rundt idrett med barn, og her er det trente profesjonelle som bidrar frivillig med sin tid, hvor hun brukte en ambulansearbeider fra Bergen som et eksempel.

Disse tre damene arbeider flittigt med humanitært arbeid her i Bergen. Foto: MATHIAS JAMT (SB)

Bistandsarbeid

De begge fortalte også om hvordan bistandsarbeid har endret seg de siste årene, og det er blitt mer fokus på at det ikke skal være “hvite reddere” som kommer fra rike land som Norge, for å redde en gruppe utsatte mennesker også dra igjen. Dette er det flere grunnet til ifølge representantene, men en ting de pekte på som flere av studentene ikke hadde tenkt over var at det ikke er bærekraftig for “oss” å reise ned, implementere og gjennomføre vårt redningsprosjekt på vår måte så lenge vi vil/kan, for så å dra og forvente at ting bare er fikset. Her er det et betydelig større fokus nå til dags å heller bistå lokale aktører med midler og å hjelpe dem å etablere løsninger som både de kan fortsette med etter “vi” har dratt hjem igjen, og som passer folket og situasjonen best. Her vil de også finne folk som kan ta over hele ansvaret som gjerne bare trengte litt støtte, fremfor å prøve å “starte noe nytt”. Begge organisasjonene mente at dette var bedre metoder for bistand, og la til at opplæring av flere personer og roller var også en viktig del av prosjektene, slik at de selv kan videreføre det til nye aktører når de selv må gi seg av forskjellige grunner.

Studentfrivillighet

Kristin var som sagt tidligere engasjert hos Redd Barna, og har gått psykologi ved UiB de siste fire årene. Hun har selv fått delta på store landskonferanser med hele Redd Barna (hvor Malin selv ikke “får dra” siden det er for de frivillige), hvor hun fikk møte andre aktører som er viktige i forskjellige deler av den humanitære sektoren. Her møtte hun blant annet en person som også brant for hørselshemmede og dette fikk Kristin til å kunne begynne å fokusere på et eget prosjekt utenfor de større aktørene for å prøve å hjelpe de som sliter med noe hun er aller mest engasjert rundt.

Vi snakkes ved neste arrangement,
Mathias Jamt

Previous
Previous

Niste for Landet 2.0

Next
Next

Den Store Blå Festen 2.0