Den Store Blå Festen 2.0

Sjømat Norge satser på studentene, arrangerer heldags med både fag og fest!

Foto: Springbrettet

Den 24. oktober var en vindstille og flott solværsdag i Bergen, hvor vannoverflaten var speilblank, så da nølte vi ikke med samle 50 studenter for en full fagdag sammen med Sjømat Norge og flere andre aktører fra havbruksbransjen. Når forholdene var såpass idylliske, måtte en rib-tur til, til et av visnings-anleggene til Lerøy på starten av dagen.

Rib-tur til Rognøy anlegget i Øygarden

Deltakerne på vei ut til konsesjonsmæren til Lerøy i Ribb. Foto: Springbrettet

Vi begynte dagen ved Norges Fiskerimuseum hvor 24 studenter, og to journalister ble med på en rib-tur ut til Rognøy anlegget i Øygarden, der Lerøy har visningskonsesjon. Her hadde vi med oss til formidlere fra museumet, som forklarte oss om hvordan merdene opererer, og var innom alt fra foringsrutiner, strøm, data og informasjon, ansatte og naturligvis laksen. Underveis fikk vi svar på et hvert spørsmål vi kunne komme på. Merdkanten vi fikk gå ombord og se rundt inneholdt omlag 200.000 laks, og anlegget hadde en total på litt over 1.6 millioner laks. Vi hadde også med oss IntraFish på den ene riben, hvor en av studentene hadde sagt at det var “kult å endelig se de på nært hold etter å ha sett sirkel på sirkel mens man flyr inn til Bergen”. Les resten av artikkelen her: IntraFish: Studentar besøkte ein merd for fyrste gong: – Kult å endeleg sjå dei på kloss hald. Videre fikk vi komme ombord visningsanleggets fôrflåte, hvor vi fikk en gjennomgang av hva de ansatte gjør og hvilket utstyr som er nødvendig for å kunne drifte merdene. Studentene fikk også høre om andre utfordringer og potensielle løsninger formidlerne (som er marinbiologer) tror kan dukke opp i nærmere fremtid. Videre tok turen tilbake ut i de to ribene våre og en gøy 25 minutter båttur tilbake forbi Sotra, Askøy og helt inn igjen til museet. Etter en kort avslutning gikk turen videre til Store Blå visningssenter og en full dag med foredrag sto for tur.

Foto: Springbrettet

Store Blå Visningssenter & Grieg Seafood

Som en liten bonus for dagen fikk studentene ta en rask runde rundt inne på Store Blå sin utstilling med mer fakta om havbruk og havet generelt før vi gikk opp i andre etasje for å spise litt og lære fra aktørene i bransjen. Med gode sjømat wraps, goldfish snacks og en kopp kaffe i hånden satt vi oss ned og fikk en velkommen og en kort introduksjon til foredragssegmentet av Henrik Horjen fra Sjømat Norge. Videre går vi fort over til Piotr fra Grieg Seafood hvor han forteller først om sin karrierevei, og hvordan han har tatt veien innom en god del av leddene i verdikjeden innen lakseoppdrett, fra smolt til sushi. Etter mange år og erfaringer innen flere ledd, gikk turen videre til Greig Seafood, og her fikk Piotr jobbet mer overordnet med hele verdikjeden, noe har får vist oss gjennom god innsikt og fortellinger fra bransjen og måten det hele fungerer.

Foto: Springbrettet

PwC

Videre får vi møte Ramus og Mads fra PwC som har mange år innen havbruk, men har kun jobbet med sjømat siden forrige gjennomføring av Den Store Blå festen i 2021. Gutta har opprinnelig laget en miniserie på Facebook “Laks er Digg”, før de begge begynte i PwC som konsulenter innen havbruksteamet. De forteller oss om hvordan de endte opp i PwC, og hva de jobber med på en daglig basis. Her får vi se litt hvordan man kan jobbe tett på bransjen uten å direkte jobbe rundt den faktiske fisken som alt er sentrert rundt. En av de viktigste erfaringene de har gjort seg de siste to årene var å være med å utforme Sjømatsbarometeret og Klimaindeksen som PwC utgir hvert år. Her trekker de frem enkelte funn de mener var spesielt interessante, blant annet hvordan det har vært en økning til at 96% innen havbruk, og 88% innen fiskeri fortalte at de opplever politisk risiko i havbruksnæringen, spesielt nå etter saken rundt grunnrenteskatten. Videre fortalte de om at det er rekordlav tiltro til visjonen og vekstmålet om 5 millioner tonn norskprodusert sjømat innen 2050. Henrik hoppet også inn og påpekte til Rasmus sin glede at sjømataktørene topper klimaindeksen, og har en stor del av topp 100 og topp 50 listene for Norge og Vestland!

Foto: Springbrettet

Mørenot

De fleste som har Instagram har sett eller hørt om The Ocean Cleanup prosjektet, men de færreste vet at det er et norsk selskap som står bak utviklingen og produksjonen av “System 01-03” som de bruker i opprydningen av GPGP, “The Great Pacific Garbage Patch”. Vi var heldige som hadde Stine Romundstad fra Mørenot Aquaculture på besøk for å fortelle oss om akkurat dette! Gjennom hennes foredrag får vi både vite endel om hva Mørenot gjør, hvordan de utviklet de forskjellige “System 01, 02 & 03” og vi fikk se noen videoer som virkelig viste hvor mye plast det er i havet, og hvor mye de før med seg uten å ellers skade havet. Det mest fasinerende med hele prosjektet er at de tre systemene er tilpassede varianter av vanlige fisketråler som selskapet har utviklet og produsert i mange år før dette prosjektet dukket opp.

Foto: Springbrettet



Lerøy Seafood Trainee

Videre fikk vi høre fra to jenter som var nærmere vår egne situasjon, nemlig studenter og mer viktig, trainees hos Lerøy gjennom NCE Seafood Innovation klyngen. De fortelles om hele traineeprogrammet til Lerøy og Seafood Innovation, og hvordan de begge endte opp innen havbruk. En av de større fordelene med programmet som de trakk fram var hvordan de for utforske forskjellige jobber og avdelinger innen selskapet og bransjen før de må bestemme seg for hva de vil spisse seg mer mot og søke jobb. Dette har også gjort at begge to har fått besøke og jobbe på flere forskjellige anlegg i flere av leddene i verdikjeden, både i produksjonen og i foredlingen. På toppen av denne mer utforskende modellen, er traineeprogrammet også en gruppe mellom 10-15 personer som går gjennom prosessen sammen og får da utveksle erfaringer og opplevelser på hva de har vært gjennom, noe som skaper en tidlig tilhørighetsfølelse og en trygghet i at man ikke velger feil, og at man er noe lunde “enig” med resten av gruppen på ting som er bra/dårlig med de forskjellige jobbene de kan potensielt bli værende i i ettertid.

Foto: Springbrettet

Lerøy Ocean Forrest

De fleste assosierer gjerne Lerøy med lakseoppdrett og sushi, men siste man ut av foredragene var Cathrine Winkel som fortalte oss om en litt annen retning de eksperimenterer med, nemlig tang gjennom Ocean Forrest. Kort forklart driver de med kultivering av tang. Til tross for det, hadde Cathrine masse mer interessant å si om prosjektet. Første ting som sto ut til meg var at disse anleggene ligger rett ved Lerøy sine lakseanlegg, blant annet fordi allerede etablert infrastruktur, men enda viktigere fordi tang tar opp endel tungmetaller fra havet, og renser vannet som laksen også svømmer i. En annen overraskende ting er at hvert lange “blad” av tang begynte i et reagensrør på et laboratorie, før det er festet til en bomullstau, som så er snurret rundt et større tykkere båtriggingstau, som da er senket i havet for å gro videre. Her går det tynne bomullstauet i oppløsing og de fortsetter å gro. Det siste som flere var overrasket over var at de må prosessere tangen allerede i det det går om bord båten, ettersom det blir dårlig fort med mindre det tørkes / saltes / syltes etc. Tilslutt ender denne tangen opp som flere produkter, blant annet som en krydderblanding med gode vitaminer eller som det av dyrefôr for hunder og katter, og de kan kutte ut ingredienser som er bedre egnet for menneskelig konsum.

Panelsamtale med Janicke Eckhoff

Så var siste runde med presentasjoner kommet før bufeen sto for tur, nemlig panelsamtalen med Elise Olafsen fra Blom Fiskeoppdrett, Rasmus Møgster Bjånesøy fra PwC og Langøylaks, vår tidligere Springbretter Mathias A. Baltazar Birkeland fra Wikborg Rein og Salmon City, Hanna Dåvøy Rørtveit fra Salmon Group, og alt dette ledet av Janicke Eckhoff fra Sjømat Norge. Her inkluderte Janicke oss i publikum, og svarene til panelet foregikk mer uformelt sammen med oss andre i rommet. De fire deltakerene kunne fortelle om både sine reiser inn i sjømatbransjen, og hva de nå gjør innen det brede spekteret av jobber vi har fått høre om gjennom dagens seanser. Her fikk vi veldig forskjellige svar, hvor noen hadde omtrent blitt født inn i en merde selv, mens andre kom over bransjen mer ut i studietiden, gjerne på andre studier enn havbruk og fiskehelse. Vi fikk også høre litt om hva de gjør i de forskjellige rollene sine, at fra Janicke som ser mer overordnet på bransjen og alle aktørene i den, til Elise og Hanna som jobber som fiskeoppdretter, til Rasmus som jobber inn mot bransjen som en “ekstern” rolle, til vår tidligere Springbretter: Matias som både er ekstern som advokat, men også mer overordnet som medgründer bak Salmon City arrangementet og selskapet med samme navn.

Foto: Springbrettet

Foto: Springbrettet

Sjømatbufee

Etter en lang og lærerik dag hvor dere studenter valgte å gi oss tilliten til å droppe en full dag med forelesninger for å bli med oss, var flott mat og drikke vel fortjent! Vi gikk over i nabobygget hvor PwC har sin kantine, og her fikk vi en helt egen sjrømatbufee med alt vi kunne ønske oss, alt fra ovnsbakt laks, krepssticks, til fritert scampi, samt friske bobler i glasset. Her fikk studentene enda en mulighet til å sette seg med de aktørene de var mest interessert i og diskutere tematikkene og sin egne potensielle fremtid i bransjen. For å holde networkingen gående dro vi videre til våre kontorer i Christies gate, og fortsatte festen videre.

Vi takker alle representantene og bedriftene for at de delte litt av sin tid og kunnskap med oss, Henrik og Janicke og Sjømat Norge som er vår gode partner og kontaktpunkt til bransjen, og sist men ikke minst, deres studenter som deltok og ble med oss gjennom hele dagen.

Vi ser frem til å arrangere 3.0 til neste høst, ses da :)

Previous
Previous

Karriereveier innen humanitært arbeid og utvikling

Next
Next

Klesbytte-marked 2.0 - Tise X Springbrettet