Salmon City 2022

Ble norges største møteplass for studenter og sjømatnæringen allerede første gang!

Lakseteateret med historien “Poteter - oljen - laksen, den nye oljen”. Foto: Åsmund Groven

Oslo er finansbyen, Stavanger er oljebyen, men hva er Bergen? Vi mener Bergen er laksebyen! Denne teorien blir støttet av at noen av bransjens største og viktigste aktører har hoved basen sin i Bergen og omeng. Derimot vet ikke studenter mye om bransjen, bedriftene og de potensielle jobbene man kan ha. Dette ville vi gjøre noe med!

Hva er Salmon City?

I 2021 gikk Springbretterene Mathias Sagevik, Matias Baltazar, Øystein Hatlestad Hovland, Hedda Lindgård og Helene Rognlan sammen med Anna Nygård Johansen og stiftet Salmon City, en studentgruppe som skulle knytte studenter og havbruksnæringen sammen. Julen 2021 ble vi i Springbrettet med på laget for å gjennomføre deres første prosjekt, og våren 2022 var vi klare for å lanse Salmon City 22! Med over 15 års erfaring kunne vi i Springbrettet være med å gjennomføre arrangementet, og dette samarbeidet førte til at vi allerede ved første gjennomføring passerte andre like tilbud og ble Norges største møteplass for studenter og havbruksnæringen!

Under Salmon City 22 møttes om lag 800 studenter fra byens mangfold av studiedisipliner og havbruksnæringen hverandre på Kulturhuset i Bergen. Gjennom foredrag, workshops og standområde på dagtid fikk studenter lære mer om hva som skjer i bransjen som arbeider rundt 70% av planetens overflate, og fikk lære om hvordan Bergen er blitt episenteret av all innovasjon innen fisk og havbruk i Norge.

Dag Sletmoe fikk æren av å åpne SC22 og starte fiskefesten i Bergen. Foto: Åsmund Groven

Foredragene

I motsettning til vår egne Karrieredagen, ble fokuset under Salmon City på foredrag på flere scener. Studentene kunne velge mellom fem parallelle foredrag på fem scener som gikk gjennom hele dagen. Blant disse foredragene kunne studentene lære mer om:

Standområdet

Til tross for at Salmon City fokuserer mye på foredrag har vi allikevel en stort standområdet så studentene kan få pratet med bedriftene de har hørt snakke på foredragene. Blant utstillerne finner studentene de store aktørene som Mowi, Lerøy og Grieg Seafood, men de finner også aktører som Stingray, NCE Seafood Innovation, Seafood Peoples som samarbeider med og/eller er leverandører til de store fiskeforedlerene. Den siste kategorien av bedrifter som studenten fikk møte var de mer juridisk-relaterte selskaper som Fiskeridirektoratet eller Bahr og Wikborg Rein som er advokat firma, med avdelinger som spesialiserer seg innen havbruk. Dette er bare en liten knippe av de nærmere 30 utstillerene under den første utgaven av Salmon City, sjekk ut Salmon City sin egne hjemmeside for å sjekke ut alle aktørene som var tilstedet under arrangementet.

KD leder Erling Nordanger og Intern nestleder Simen Ormberg prepper sashimi for resten av taket før konkurransen startet. Foto: Åsmund Groven

Springbrett takterrassen

Som del av samarbeidsavtalen mellom Springbrettet og Salmon City teamet ble det avgjort at vi også skulle finne på noe eget sprell sammen med aktørene som var tilstedet under arrangementet. Vi så at været var flott og solen varmet endel til tross for at vi ikke var kommet lengre enn mars. Med det ble det bestemt at Kulturhusets takterrase skulle bli Springbrettet området, og fort ble det trofaste lykkehjuelet vårt rigget til og Bremnes Seashore sponset oss med for mange kasser med Salma laks (vi snakker om Large Loin pakkene på 450g her). Her ble det delt ut alt fra boller og annet bakst vi fikk sponset fra Godt Brød rett nedi gaten, vi valgte å sende to studenter til Cornelius Sjømatresstaurant og naturligvis delte vi ut kilo på kilo av Salma laks. Vi kan garantere at alle Bergens studentkollektiv luktet av laks etter middag!

Vi hadde enda mer laks enn vi kunne dele ut, så da fikk vi utstyr fra Bremnes og satt opp en Sashimi-komkurranse i solskinnet. Her fikk to og to studenter på forklet og sushikniven i hånden før de skulle tilbrede den beste sashimien de kunne på 1 minutt! Denne konkurransen tok av, og køen for studenter som ville forsøke å bli kåret til Salmon Citys Sashimikokk 2022 (og spise sin perfekte sashimi) ble lang. Taket ble en flott forening av god s, nemlig Sol, Soundbox og Sashimi!

Noe av maten studentene fikk smake på. Foto: Åsmund Groven

Laksefesten

I tradisjon tro er det alltid en viktig “F” som Springbrettet må gjennomføre etter en flott dag med Familie og Fag, nemlig Fest! Studentene som var heldige nok til å få en Laksebillett fra en av bedriftene kom tilbake til Kulturhuset i sitt peneste tøy og fant et lokale som var forvandlet fra foredragsrom og messeområdet til en banketthall. Her fikk studentene sitte sammen med bedriftene de fikk billetter fra, og kunne fortsette de gode samtalene (og kanskje luske til seg en liten internship?) mens de fikk servert flere retter av noe av den bedre sjømaten jeg i hvertfall har spist. Her fikk vi alt mulig, fra kveite, laks, krabbe, hummer, kreps og masse mer, alt levert ferskt til kjøkkenet fra selskapene vi nå satt og spise sammen med.

Samtalene over havets delikatesser og vingårdenes frukter fløt godt og kvelden hadde kun en siste liten overraskelse å by på, nemlig Lakseteateret med stykket “Poteter - oljen - laksen, den nye oljen”. Her fikk vi oppsummert det hele dagen hadde handlet om, nemlig som Dag Sletmo sa under åpningsforedraget, at “fisken er den nye oljen”. Under forestillingen fikk vi se Norges økonomiske historie, fra fattige bønder med enkle poteter, som senere fant oljen og vi kunne sprette shampagneflaskene, til Greta Thunberg som sier vi må stoppe med oljen, og noen kloke hoder som kunne fortelle oss hemmelighet, at vi nemlig har et godt alternativ til det svarte gullet, nemlig sølvlaksen.

Vi retter en ekstra stor takk til Henrik Wiedswang Horjen og resten av Sjømat Norge for å støtte dette prosjektet fra ideen først ble nevnt. Og med det så takker vi alle aktører og studenter som deltok under lanseringen av Salmon City!

Vi snakkes ved neste arrangement,
Mathias Jamt

Previous
Previous

En Niste for Landet