Karriereaften 23 — Odfjell

Karrieredagen 2023 nærmer seg fort, men vi må ikke glemme kvelden før kvelden. Nemlig Karriereaften, denne gangen med Odfjell Technology, og deres to søsterselskaper Odfjell Drilling og Odfjell Oceanwind!

Studenter klare for bedpress og caseløsning. Foto: Emily Jonassen Granberg

Årets utgave av Karriereaften ble gjennomført sammen med Odfjell Technology, som dro med seg noen fra teamene i Odfjell Drilling og Odfjell Oceanwind. Inne i andre etasje på Kulturhuset var vi spesielt heldige ettersom vi var ca 80 studenter med 11 representanter fra forskjellige team og yrker hos Odfjell som skulle både presentere og delta i samtalene rundt bordene utover i programmet.

Holly Røkenes som åpner bedriftspresentasjonen om Odfjell Technology. Foto: Emily Jonassen Granberg

Holly Røkenes - Odfjell Technology

Etter å ha begynt med litt påfyll av energi med gode wraps, etter lange dager på sal for de fleste av oss, kunne Johannes Elgaen, leder for Arrangement gruppen hos oss ønske velkommen og introdusere oss til den første speakeren, nemlig Holly Røkenes, som har tittelen “Vice President HR Center of Excellence”. Holly forteller oss litt om sin bakgrunn og reise fra oppvekst til studieretning og hennes videre vei inn i næringslivet, som per nå har vært en reise i Odfjell Drilling og nå Technology siden 2015.

HR hos Odfjell er viktig, spesielt for Holly og teamet hennes. Hun forteller om hvordan de jobber med å prøve å finne proaktive måter å tilby HR-tjenester internt, samtidig som de prøver å forbedre dem slik at de kan lettere implementeres av alle HR ansatte hos Odfjell, på tvers av de tre selskapene deres. Hun gir oss også en liten introduksjon på hvem Odfjell er og hva de gjør på, men dette kommer de andre mer spesifikt tilbake til utover kvelden.

Martine Antun Hjellevik forteller om hvordan hun gikk fra studielivet til arbeidslivet. Foto: Emily Jonassen Granberg

Martine Antun Hjellevik - Odfjell Drilling

Videre gir Holly ordet til Martine. Martine har gått en bachelor ved HVL i “Subsea Technology (Operation and Maintenance)”, også gikk hun videre på UiS for masteren sin, hvor hun tok “Mechanical and Structural Engineering”. Når arbeids- og voksenlivet kallet ble en stilling som Maratime Trainee hos Odfjell Drilling det neste steget, noe som i 2021 førte til at hun ble fast ansatt som en “Performance Engineer” i selskapet. Trainee stillingen mente hun var en god måte å begynne i et selskap fordi da får man muligheten til å prøve litt forskjellige jobber og avdelinger før man går “all inn” for en av de spesifikke jobbene, og dette gjør at du kan se litt hva du kan gjøre med den kompetansen du har, uten å ta like mye av en risiko ved en velge en spesifikk jobb og gå fult for den uten at du egentlig vet at du vil trives med både kollegaer og arbeidsoppgaver.

Martine forteller oss også om hvordan hun selv har vært mye ute på plattformene deres etter hun begynte i fast stilling, og om hvordan hun jobber med å forbedre mye av ingeniørarbeidet deres, hvor dette kan være å gjøre det grønnere eller mer effektivt, både ressursmessig, men også økonomisk. Her har hun en fordel som “nyutdannet” fordi hun kommer med den nyeste ekspertisen fra skolebenken, og kan være de “nye øynene” på et prosjekt, og samarbeide med de rutinerte tungvekterne i ingeniørteamet”

Christopher Pedersen forteller at han har vært innom fem bedrifter og fem roller før han endte i sin nåværende rolle. Foto: Emily Jonassen Granberg

Christopher Pedersen - Odfjell Technology

Til tross for at mange av oss studenter stresser med å begynne å studere, fullføre på normert tid og komme seg i arbeid så fort som mulig, for så samtidig å ha funnet noe å studere og jobbe med resten av livet som man elsker. Christopher gir oss en god fortelling av hans lange reise fra valg av første studie til å ende hos Odfjell Technology. Jeg skal ikke gi alle punktene, ettersom dette blogginnlegget hadde blitt regnet som en novelle etter det, men reisen involverte tre studier, hvor kun den ene ble den riktige, samt innom fem selskaper og flere roller/team/avdelinger hos alle disse fem selskapene.

Videre forteller Bergenseren om hvordan har har siden han endte som “VP Projects & Engineering” hos Odfjell Technology, så har han jobbet med flere større prosjekter, blant annet vært med å utvikle noen av de første planene og skissene for Oceanwind sine plattformer og selve vindmøllene, og han har da samarbeidet endel med den neste presentatøren.

Elin Crombie presenterer hvordan Odfjell Oceanwind lager Eiffeltårn høye flytende vindmøller. Foto: Emily Jonassen Granberg

Elin Crombie - Odfjell Oceanwind

Den neste presentøren vi fikk høre fra var nemlig Elin som er “COO” i Oceanwind. Hun holder da i mye av de operasjonelle i selskapet, og dette er spesielt viktig fordi hun forteller oss også om at teamet ikke er på mange flere enn 13 personer per denne aftenen. Noe av det spesielle med Oceanwind som er per alle definisjoner en startup, er at de er del av Odfjell konsernet, og er blitt startet som et prosjekt hos Technology, og har i senere tid blitt tatt opp som et eget selskap. Dette gir de en stor fordel ettersom de kan utvikle ting raskere og uten like mye behov for å skaffe støtte, ettersom konsernet står i ryggen på dem, og bistår både med kompetanse, økonomi og ekspertise. Det er akkurat kompetanse og ekspertise Christopher har bidratt med når han var med å utvikle de første designene for deres plattformer.

Videre forteller Elin om hvordan disse plattformene med en stor havvindmølle er ment for å kunne produsere ren energi for plattformene som henter ut olje og gass. Dette er for å forbedre driften på flere måter, både vil det redusere utslipp, redusere bruken av opphentet olje og gass for å drive plattformene i seg selv, spare ressurser og vedlikehold på ekstremt lange undersjøiske kabler fra land og de vil kunne lagre energien bedre enn tidligere, hvor plattformene har måtte forbrenne mye ekstra gass for at de skal kunne hente ut oljen på en effektiv måte.

Holly, Elin og Christopher som hører studentenes løsninger på de fire casene. Foto: Emily Jonassen Granberg

Caseløsning - Odfjell x Studentene

På slutten av aften var det tid for å løse noen caser. Med en ansatt fra Odfjell på hvert bord sammen med studentene begynte gruppene å jobbe med å finne nye løsninger på noen av Odfjell sine utfordringer. De fire casene studentene hadde mulighet til å diskutere var:

  1. Hvilke tiltak kan Odfjell Drilling gjøre for å oppnå 40% kvinneandel i ledelsen innen 2030?

  2. Hvordan kan vi bruke olje og gass kompetanse inn i det grønne skiftet?

  3. Hva skal til for å realisere havvind-prosjekter?

  4. Hvordan kan utdanningsinstitusjoner samarbeide med næringslivet for å sikre at deres utdanning gir studenter med den kompetansen som trengs i fremtiden?

Etter gode diskusjoner gikk vi over til en avsluttende runde hvor Holly hadde med seg Christopher og Elin på scenen for å kunne gi deres umiddelbare tanker som respons på løsningene studentene kokte opp, og ta med seg ideene tilbake til sine respektive avdelinger.

Vi i Springbrettet takker for en kjekk kveld med Odfjell og dere studenter,
Så snakkes vi ved vårt neste arrangement,
Mathias Jamt

Previous
Previous

Klesbytte-marked 2.0 - Tise X Springbrettet

Next
Next

En Niste for Landet